25G PON Нов напредок: BBF започнува да развива спецификации за тест за интероперабилност

25G PON Нов напредок: BBF започнува да развива спецификации за тест за интероперабилност

Во Пекинг, на 18 октомври, Форумот за широкопојасен интернет (BBF) работи на додавање 25GS-PON на своите програми за тестирање на интероперабилност и управување со PON.Технологијата 25GS-PON продолжува да созрева, а групата 25GS-PON Договор за повеќе извори (MSA) наведува се поголем број на тестови за интероперабилност, пилоти и распоредувања.

„BBF се согласи да започне со работа на спецификациите за тестирање на интероперабилност и моделот на податоци YANG за 25GS-PON. Ова е важен развој бидејќи тестирањето за интероперабилност и моделот на податоци YANG беа клучни за успехот на секоја претходна генерација на PON технологија, и осигурете се дека идната еволуција на PON е релевантна за потребите за повеќе услуги надвор од тековните станбени услуги“.рече Крег Томас, потпретседател за стратегиски маркетинг и развој на бизнисот во BBF, водечка организација за развој на отворени стандарди во комуникациската индустрија посветена на забрзување на иновациите на широкопојасен интернет, стандарди и развој на екосистемски системи.

До денес, повеќе од 15 водечки даватели на услуги ширум светот објавија проби 25GS-PON, бидејќи широкопојасните оператори се стремат да обезбедат пропусниот опсег и нивоата на услуги на нивните мрежи за да го поддржат развојот на нови апликации, растот на користењето на мрежата, растот, пристапот до милиони на нови уреди.

25G PON Нов напредок1
25G PON Нов напредок3

На пример, AT&T стана првиот оператор во светот кој постигна симетрични брзини од 20 Gbps во производствена PON мрежа во јуни 2022 година. услуги од точка до точка на исто влакно.

Други оператори кои спроведуваат проби на 25GS-PON вклучуваат AIS (Тајланд), Bell (Канада), Chorus (Нов Зеланд), CityFibre (Велика Британија), Delta Fiber, Deutsche Telekom AG (Хрватска), EPB (САД), Fiberhost (Полска) , Frontier Communications (САД), Google Fiber (САД), Hotwire (САД), KPN (Холандија), Openreach (Велика Британија), Proximus (Белгија), Телеком Ерменија (Ерменија), TIM Group (Италија) и Türk Telekom (Турција) .

На друго прво светско прво, по успешното тестирање, EPB ја лансираше првата интернет услуга од 25 Gbps во целата заедница со симетрични брзини на прикачување и преземање, достапна за сите резиденцијални и деловни клиенти.

Со зголемениот број на оператори и добавувачи кои го поддржуваат развојот и распоредувањето на 25GS-PON, 25GS-PON MSA сега има 55 членови.Новите членови на 25GS-PON MSA ги вклучуваат давателите на услуги Cox Communications, Dobson Fiber, Interphone, Openreach, Planet Networks и Telus и технолошките компании Accton Technology, Airoha, Azuri Optics, Comtrend, Leeca Technologies, minisilicon, MitraStar Technology, NTT Electronics, Source Optoelectronics, Taclink, TraceSpan, ugenlight, VIAVI, Zaram Technology и Zyxel Communications.

Претходно најавените членови вклучуваат ALPHA Networks, AOI, Asia Optical, AT&T, BFW, CableLabs, Chorus, Chunghwa Telecom, Ciena, CommScope, Cortina Access, CZT, DZS, EXFO, EZconn, Feneck, Fiberhost, Gemtek, HiLight Broadband, HiLight, Semicondu, JPC, MACOM, MaxLinear, MT2, NBN Co, Nokia, OptiComm, Pegatron, Proximus, Semtech, SiFotonics, Sumitomo Electric, Tibit Communications и WNC.


Време на објавување: Декември-03-2022 година

  • Претходно:
  • Следно: